Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Vyjádření k senátnímu návrhu zákona o sociálně-právní ochraně dětí

Senátní návrh zákona o sociálně-právní ochraně dětí se snaží alespoň částečně napravit tristní situaci, která v současné době panuje ve fungování, či spíše skomírání Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc (ZDVOP). Řeší potíže se stabilitou financování vzhledem k možným propustkám dětí a s vazbou na reálnou kapacitu zařízení. A zdaleka se nejedná jen o Klokánky, ale o všechny ZDVOPy.

Problémem ale je, že ani senátní návrh vzhledem ke standardům nedostačuje. Chtěla bych také upozornit, že novela zákona o sociálních službách č. 108 z dílny MPSV navrhuje faktickou likvidaci ZDVOP a jejich transformaci na pouhá azylová zařízení.

MPSV dlouhodobě vůbec neřeší tristní situaci některých rodin a nepředložilo ani Zákon o sociálním bydlení. Přitom je dnes v ČR nepřípustné odebírat rodičům děti z ekonomických důvodů. Celý systém pod MPSV je zablokovaný a nefunguje ku prospěchu dětí. Jsou tam samozřejmě i nedostatky jiné, například pomalost soudů.  A v této situaci by MPSV chtělo převést péči i z rezortu Ministerstva zdravotnictví, kde jde především o Dětská centra a z rezortu Ministerstva školství, zde jde o Dětské domovy různého typu, pod MPSV. Pro tuto snahu nemá MPSV kromě proklamací žádné odborné podklady.

Dlouhodobě varuji před destrukcí systému péče o ohrožené děti. Destrukce rodin pod taktovkou MPSV je již doložitelná. MPSV, ač tvrdí ledacos, opravdu nefunguje v nejlepším zájmu dítěte.