Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Chalánková: Důchodový systém se bez reforem neobejde

(editovaný přepis rozhovoru s místopředsedkyní TOP 09 Jitkou Chalánkovou)

 

Moderátor

Kdybyste měla zhodnotit práci ministryně Marksové v sociální oblasti školní známkou od 1 do 5, jakou známku byste udělila?

Jitka Chalánková, místopředsedkyně /TOP 09/

Nezávidím panu premiérovi, že dnes bude hodnotit práci paní ministryně Marksové na ministerstvu práce a sociálních věcí. Určitě by ji chtěl pochválit, nicméně se ta pochvala bude asi těžko hledat. Možná i za některé členy Výboru pro sociální politiku, bych řekla, že ta známka bude patřit spíše k horším.

Moderátor

Michaela Marksová byla jednu chvíli adeptkou na odvolání při výměně ministrů. Byla byste radši, kdyby tehdy skončila?

Jitka Chalánková, místopředsedkyně /TOP 09/

Paní ministryně neprosadila věci, které prosadit měla. Například zákon o sociálním bydlení. Přináší nám zákon o sociálních službách, který je v takovém stavu, že si v  podstatě neumím představit, že by byl vůbec schválen. Na druhou stranu velmi úporně prosazuje některá opatření, která jsou spíše z neomarxistické dílny nebo až sociálního inženýrství. My tam za sociální výbor nabízíme komunikaci. Také různé odborné společnosti nabízejí svoji radu, svou pomoc. Nicméně paní ministryně nějakým zvláštním způsobem odmítá diskutovat s odbornou veřejností a velmi často odmítá diskutovat s veřejností vůbec. Je mi to velmi líto. Takový výkon při vedení ministerstva práce a sociálních věcí působí spíše jako arogance moci. Dokonce i kvůli sociální demokracii samotné.

Moderátor

Už jste zmínila zákon o sociálním bydlení, který chybí. To už se dá předpokládat, že jí premiér Sobotka vytkne a dá jí za úkol ho co nejdříve prosadit. Když se podíváme konkrétně, co ten návrh obsahuje, jak byste to zhodnotila?

Jitka Chalánková, místopředsedkyně /TOP 09/

Především se ten zákon chystá už 3 roky a mnohem delší dobu se připravuje. Je mi velice líto, že gesce přešla na ministerstvo práce a sociálních věcí a paní ministryně nenašla shodu například se Svazem měst a obcí nebo s ministerstvem pro místí rozvoj. Nelze prosazovat zákon nasilím proti vůli těch, kteří budou muset v terénu realizovat opatření, která by byla stanovena.

Moderátor

Co se paní ministryni podařilo prosadit, nebo alespoň prosadit v rámci koalice, je zastropování odchodu do důchodu v 65 letech. Nicméně i toto bývá kritizováno ze strany opozice. Problém s tím měl i Andrej Babiš. Jak to hodnotíte?

Jitka Chalánková, místopředsedkyně /TOP 09/

Je to především opatření, které vůbec nic neřeší. Vůbec neřeší stav důchodového účtu. K tomu jsou tam dokonce doprovodná opatření, že každých 5 let dojde k přepočítání situace důchodového účtu – počtu důchodců, počtu těch, kteří tam přispívají. Pak může dojít ke změně hranice odchodu do důchodu. Je to pouze marketingový. Bez dlouhodobých opatření v důchodovém účtu a v celé situaci výplaty důchodů, bez reformních kroků. Ty jsou samozřejmě zacíleny až na generaci nejméně za 20 roků. Není tam snaha o spolupráci i s ministerstvem financí. Proto to není nic jiného než pouhý marketingový tah ministerstva práce a sociálních věcí.

Moderátor

Pokud bych tady měl hrát roli obhájce ministryně Marksové a budu se snažit hledat něco, co se jí povedlo, tak musíme určitě zmínit, že nezaměstnanost je na nejnižší úrovni v celé Evropské unii. Je to její zásluha?

Jitka Chalánková, místopředsedkyně /TOP 09/

Domnívám se, že na tom budou její zásluhy minimální. Jsou tam některá opatření z aktivní politiky zaměstnanosti, nicméně růst ekonomiky je záležitostí celé Evropské unie, celé Evropy. My na tom jako malá, otevřená a proexportní ekonomika jedině profitujeme. Myslím si, že opatření z dílny ministerstva práce a sociálních věcí na tom mají opravdu minimální podíl.

Moderátor

Na co by se teď měla zaměřit ministryně Marksová? Jsou to třeba nízké platy? Protože v tomto směru se angažuje například premiér Sobotka. Ten už třeba jednal se zástupci společnosti Ahold. Včera oznámil, že by chtěl jednat s Českou poštou, kde bude stávka kvůli nízkým platům.

Jitka Chalánková, místopředsedkyně /TOP 09/

Především se domnívám,  že otázka výše platů je otázkou, která by měla zajímat zaměstnavatele a společensky zodpovědné firmy. To, že vláda navyšuje minimální mzdu, vypadá sice velmi pěkně, nicméně nám to zvyšuje veškeré další tarify, výplaty a velice to komplikuje situaci firem. Platy by měly být spravedlivé, to ano, ale vláda platy nevyplácí.

Moderátor

Dnes bude premiér Sobotka jednat také s Andrejem Babišem. Nechal si, řekněme, to nejlepší na závěr, protože schůzka měla proběhnout už minulý týden před jednáním o rozpočtu. Nakonec proběhne až teď. Myslíte si, že v tom byl třeba záměr ze strany Andreje Babiše nechat to, až bude po rozpočtu, po jeho klíčovém hlasování?

Jitka Chalánková, místopředsedkyně /TOP 09/

Určitě nemohu hovořit ani za Andreje Babiše, ani za pana premiéra Sobotku. Možná bych panu ministrovi financí v době předvánoční řekla: „kamizolka zelená, pírko za kloboukem, nicméně myslivec to není, vzácný pane.“ Andrej Babiš totiž schvaluje a souhlasí s veškerými levicovými kroky této socialistické vlády, která v době zvýšených příjmů nedokázala přijít s opatřeními, která by mohla pomoci zaměstnavatelům a snížit cenu práce, zejména v oblasti sociálních odvodů. Tam byl prostor. Promeškali tuto dobu. Souvisí to i se situací v důchodovém učtu, o které jsme hovořili. Souvisí to s kroky, které jsou zacíleny na delší horizont, to znamená až na dobu třeba za 20 let. Nedokázali to. Nechali i vysoké DPH. Daň z přidané hodnoty platí všichni občané a její vyšší sazba měla platit pouze na dobu 3 let pouze pro sanaci důchodového účtu. Tato vláda ponechala vysokou hladinu daně z přidané hodnoty, nesnížila sociální odvody, nepomáhá zaměstnavatelům, nepomáhá zaměstnancům. Velmi chce přerozdělovat a vládne skutečně levicově a socialisticky. 

 
ZDROJ: ČT24, 13. 12. 2016