Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Norský Nejvyšší soud se odmítl zabývat dovoláním Evy Michalákové. Rodina míří do Štrasburku.

Evě Michalákové a její rodině se otevřela cesta k Mezinárodnímu soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Norský Nejvyšší soud odmítl odvolání proti rozhodnutí krajského soudu a případem dětí Michalákových se zabývat nebude. Své rozhodnutí nijak neodůvodnil. Definitivně tak končí formální kolečko soudů, jehož absolvováním podmínil premiér Bohuslav Sobotka další pomoc českého státu.

Rodina nyní podá stížnost ke štrasburskému Soudu pro lidská práva. Ten se již rozhodl podrobně zabývat 8 obdobnými stížnostmi proti Norsku, stížnost Michalákových tedy nebude ojedinělá.

„Rodina Evy Michalákové podstoupila téměř dvouleté soudní martýrium v Norsku na žádost české vlády. Výsledkem soudů však není návrat dětí k matce, která se ničím neprovinila a Norsko ji z ničeho neobviňuje. Eva Michaláková byla naopak zbavena rodičovských práv, protože promluvila veřejně“, komentuje závěry soudů Dora Boková. Ona i další členové Petičního výboru věří, že premiér Sobotka nyní dodrží slovo a za rodinu se postaví. Česko by také mělo ověřit zdravotní stav staršího chlapce.

Podle právních zástupců již také nic nestojí v cestě tomu, aby začali komunikovat přímo s pěstouny chlapců a upozornili je na povinnosti, které vůči dětem s českým státním občanstvím mají. „Doposud jsme byli zdrženliví, protože jsme nechtěli dávat norským soudům a Barnevernu záminku ke kritice Evy jako matky. Jak známo, proti rodičům lze v Norsku otočit cokoliv. Nyní se ale chystáme oslovit přímo pěstouny a sdělit jim například to, že by se s dětmi měli dostavit na přezkoušení z českého jazyka na některou z českých škol“, říká Pavel Hasenkopf.

Rodina nadále nemá žádné zprávy o stavu a životě chlapců a norská sociální služba odmítá připustit i návštěvy prarodičů. Dědeček s babičkou proto v Norsku chystají vlastní žalobu. „V příštích dnech oslovím pana premiéra s dotazem, jak český stát hodlá babičku s dědou podpořit. Je zjevné, že Norsko děti Michalákovy zkonfiskovalo a jejich česká rodina je nezajímá,“ doplnila poslankyně Jitka Chalánková.