Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Michalákovi – tisková zpráva k návštěvě ministra Petříčka v Norsku a text otevřených dopisů premiéru Babišovi a ministru Petříčkovi.

Petiční výbor se současně prostřednictvím senátorky Jitky Chalánkové obrátil přímo na premiéra Babiše.

Praha, 12. února 2019: Oficiálním dopisem se dnes na ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka a premiéra Andreje Babiše obrátili zástupci rodiny Michalákových a členové Petičního výboru, který již několik let rodinu podporuje. Chtějí vědět, s jakými výsledky ve věci odebrání a rozdělení dětí Michalákových intervenoval ministr zahraničních věcí během své nedávné návštěvy Norska. Reagují tak mimo jiné na výrok ministra Petříčka, podle kterého se podařilo domluvit „lepší komunikaci v případech dětí českých krajanů“.

Na ministra zahraničních věcí Petříčka míří po jeho návštěvě Norska dotazy na výsledky jednání v kauze dětí Michalákových.

Znamená to, že děti Michalákovy se budou smět učit česky a bude jim umožněn kontakt s jejich českou rodinou, aby bylo možné obnovit násilně zpřetrhané vazby dětí s vlastní rodinou? Umožní norská strana obnovu řízení o svěření dětí do péče v návaznosti na informace, že v případu figuroval psycholog usvědčený z uchovávání dětské pornografie?“ ptá se konkrétně mluvčí Petičního výboru senátorka Jitka Chalánková. V dopise také znovu připomíná, že veškeré informace, které rodina, její právní zástupci a podle všeho také zástupci českého státu od norské strany dostávají, pocházejí od stále stejné úřednice obecního úřadu Barnevernu v Nedre Eiker, která v případu figuruje téměř od počátku a nemá zájem na tom, aby vyšly najevo jeho dřívější pochybení a excesy; mimo jiné zabránila setkání dětí s umírajícím dědečkem, navzdory intervenci někdejšího ministra pro lidská práva Jana Chvojky a Mezinárodního červeného kříže. „Spoléhat na informace z tohoto zdroje je naprostým výsměchem,“ říká Chalánková.

Veřejným dopisem se Jitka Chalánková obrátila také na premiéra Andreje Babiše, kterého požádala o vysvětlení jeho nedávného výroku, podle kterého nemůže činit původně zvažované kroky kvůli právním analýzám zodpovědných úředníků. „Jaké právní podklady máte na mysli? V čem podle Vás mohou kroky v politické rovině ohrozit projednání případu před Evropským soudem pro lidská práva ve Štrasburku?“ ptá se opět konkrétně senátorka Chalánková a zdůrazňuje, že Eva Michaláková již všechny právní prostředky vyčerpala a v současnosti bojuje zejména o to, aby prostřednictvím českého státu získala o dětech alespoň nějaké ověřitelné informace a případně mohla spolu se svou rodinou děti potkat.

Obhajobu základních lidských práv nelze podle Chalánkové vyměnit za ekonomické zájmy ani
dotace, ani ho uplatňovat selektivně jen ve státech, kde je porušování lidských práv
automaticky předpokládáno. Od zástupců českého státu očekává, že bude chránit své občany
a bude umět razantně vystoupit na jejich obranu – podobně jako například sousední Polsko,
kterému Norsko po několikatýdenním diplomatickém sporu právě včera vyhostilo konzula.
Bezprostředním důvodem byla právě aktivní pomoc polského konzula polským rodinám
v Norsku a sebevědomý postoj polské vlády, která odmítla tlak norské vlády na dobrovolné
stažení konzula z Norska. Polsko obratem reagovalo vyhoštěním norské konzulky z Polska.