Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Potvrzeno: Norský psychiatr pedofil rozhodoval v případě dětí Michalákových

TISKOVÁ ZPRÁVA

 

Potvrzeno: Norský psychiatr pedofil rozhodoval v případě dětí Michalákových

 

Reakce Petičního výboru na podporu rodiny Michalákových na reportáž televize Prima odvysílanou včera, 21. listopadu 2018.

 

  1. listopadu 2018: Norský psychiatr a expert Barnevernu Dr. Jo Erik Brøyn, který byl před nedávnem usvědčen z pedofilie a v současnosti si odpykává svůj trest, se podílel na rozhodování také v případu dětí Michalákových. Přestože se norské úřady pokusily aféru s pedofilem v řadách Barnevernu utajit, na veřejnost se dostala především díky několika reportážím BBC. Informaci o zapojení Brøyna do kauzy Michalákových dnes potvrdili zástupci Petičního výboru na podporu rodiny Michalákových v reakci na reportáž, kterou včera odvysílala ve večerním zpravodajství televize Prima. Vzhledem k závažnosti informace se v příštích dnech obrátí na českou vládu s žádostí, aby okamžitě u norské vlády iniciovala prošetření celého případu.

Jo Erik Brøyn byl konkrétně ve dvoučlenné komisi psychologů/psychiatrů, kteří rozhodli o nepřípustnosti svědectví PhDr. Jaroslava Šturmy, uznávaného českého klinického psychologa a místopředsedy Českomoravské psychologické společnosti, který v minulosti vypracoval odborný posudek na Evu Michalákovou. Ta tak v zásadě ztratila možnost před norským soudem prokázat, že je zcela způsobilá postarat se o své syny. V Norsku totiž zůstala odkázána výhradně na posudky, které by zpracovali psychologové spolupracující s Barnevernem.

 

Brøyn se podílel na finálním verdiktu soudu, který namísto vrácení dětí zbavil Evu Michalákovou rodičovských práv. Jinými slovy, byl to také on – byť nepřímo – kdo rozhodnul o osudu Evy a jejích kluků a přiměl rodinu hledat zastání až u Evropského soudu pro lidská práva,“ uvedla právní zástupkyně rodiny Dora Boková.

 

Vedle tohoto nového zjištění trápí rodinu fakt, že již více než rok se česká ambasáda v Oslu neúspěšně snaží kontaktovat děti a rodiny, v nichž jsou umístěny. Barnevern navzdory aktivní komunikaci ze strany českého zastupitelského úřadu totiž jejich osobnímu setkání pod různými záminkami vytrvale brání. Dřívější příslib české vlády, která avizovala ověření aktuálního stavu dětí, tak nadále zůstává nenaplněný.

 

Je to šílené, šílené, šílené. Děti Michalákovy už několik let nikdo neviděl a český stát nebyl doposud schopný jejich stav ověřit. Teď se ukázalo, že o jejich osudu rozhodoval pedofil. To by mělo okamžitě zvednout ze židle všechny slušné politiky v České republice a vést k jasným krokům vůči norské vládě,“ doplňuje za Petiční výbor senátorka Jitka Chalánková.

 

Zástupci Petičního výboru se v příštích dnech obrátí na premiéra i příslušné ministry s žádostí, aby okamžitě požádali norskou vládu o prošetření případu a současně trvali na umožnění kontaktu s děti, kteří jsou stále českými občany.

 

Informace o zapojení Brøyna do případu Michalákových šokovala také evropského poslance Tomáše Zdechovského, který postiženým rodinám v Norsku dlouhodobě pomáhá. „Na jedné straně stojí usvědčený pedofil Brøyn a na druhé straně profesor Šturma, uznávaná a respektovaná osobnost v oblasti klinické dětské psychologie. Zatímco první rozhoduje o životech nevinných lidí, které nikdy neviděl, posudek druhého je shozen ze stolu. I to je bohužel dnešní Norsko. Pro českou vládu je to jasný impuls, aby se do případu opět aktivně vložila a žádala jeho prošetření,“ řekl Zdechovský.

 

***

 

Podle nejnovějších zpráv zveřejněných v norských médiích se Jo Erik Brøyn snaží docílit snížení svého trestu, mimo jiné s odkazem na to, že se musí starat o své dvě děti, které mu jako homosexuálovi porodila náhradní matka v Indii.

 

Reportáže a informace zveřejněné na BBC lze shlédnout na těchto odkazech:

 

BBC Silent Scandal v HD

https://www.youtube.com/watch?v=3XrzUAQ4qpE&feature=youtu.be&fbclid=IwAR0lJ61tfUXSotDKBcRTZbpGH-6Bw8d1CzifPHPZlMCgINBjAy6-vNCuirI

https://www.bbc.co.uk/news/resources/idt-sh/norways_hidden_scandal?fbclid=IwAR3S5_AWZOAIBIn6haerAEF5LQfuC6YWbBS3k0HoIc8FOR9hiKnhZw_P88k

https://www.bbc.co.uk/programmes/b0bclvxq?fbclid=IwAR09oO9l5iGsJ8C0RjN0jTiAlWIT1SGOGqBLjfBZ-LZEn0QI0DelNVcXKuc

https://www.tnp.no/norway/panorama/bbc-documentary-features-a-scandal-about-norway-child-welfare-service-barnevern?fbclid=IwAR3waMlVwM_zrjjjSoSM5lfG65bBmIqWcuB4Tc31TIwzuHmnNMyRsk5yRyI