Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Tiskové prohlášení senátorky Jitky Chalánkové k aktuální zprávě o vyhoštění polského konzula z Norska

Tiskové prohlášení senátorky Jitky Chalánkové k aktuální zprávě o vyhoštění polského konzula z Norska Praha, 12. února 2019

Oceňuji neústupný a jasný postoj polské vlády, která odmítla ustoupit tlaku Norska na jednostranné stažení polského konzula za jeho aktivní pomoc polským rodinám ve sporech s Barnevernem, přestože tento postoj vedl k bezprecedentnímu diplomatickému sporu obou zemí a vzájemnému vyhoštění diplomatů mezi spojenci.

Žádám ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka, aby veřejně sdělil, zda a jakým s výsledkem při své páteční pracovní cestě do Norska intervenoval ve věci rodiny Michalákových a co konkrétně znamená jeho obrat, že bylo dosaženo „zlepšení komunikace ve věci dětí českých krajanů“ a jak toto zlepšení této a dalším rodinám prospěje. Vzhledem k tomu, že norsko-polský diplomatický konflikt se během posledních týdnů postupně stupňoval a vyhoštění polského konzula z Norska ani norské konzulky z Polska není bleskem z čistého nebe, žádám pana ministra též o sdělení, zda během jeho pátečního jednání s norskou stranou byla debata o i této záležitosti a zda se polské strany zastal.

Považuji za žádoucí, aby za dané situace premiér Andrej Babiš dostál svému slovu a inicioval jednání a společný postup vůči Norsku s dalšími premiéry zemí Višegrádu, jejichž občané se v Norsku ocitli ve stejné situaci jako Eva Michaláková. Pouze silný politický tlak může Norsko přimět k respektování mezinárodního práva na ochranu rodiny a dětí a vést k ústupkům v konkrétních případech.

Jsem přesvědčena, že obhajobu základních lidských práv nelze vyměnit za ekonomické zájmy ani dotace, ani ho uplatňovat selektivně jen ve státech, kde je porušování lidských práv automaticky předpokládáno. Od zástupců českého státu očekávám, že bude chránit své občany a bude umět razantně vystoupit na jejich obranu.