Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

V Čelechovicích 15.6. oslavili sto let od založení Sokola. Došlo na vztyčení vlajky a zasazení sokolské lípy, na kterém se podílela i senátorka Jitka Chalánková.

Oslavy byly zahájeny slavnostním vztyčením vlajky, následovalo vysazení sokolské lípy. „Lípa svobody neboli lípa republiky je velmi časté označení památných a pamětních a významných stromů, ale také se vžilo označení sokolská lípa. Symbolizují vznik Československé republiky a v letech 1918 a 1919 jich lidé vysadili tisíce,“ pronesla úvodem Milada Dosedělová, náčelnice čelechovického Sokola.
Do akce se zapojili starostové, žáci, členové místních spolků. „V naší obci rostou již tři lípy svobody. První je stoletá, byla zasazena v roce 1918, a sice v den čelechovických hodů, což bylo spojeno se slavnostním průvodem a proslovy před budovou tehdejší obecní školy. Druhá byla zasazena v říjnu 1968 k oslavě padesátého výročí vzniku Československa a bylo to opět při vzpomínkové akci. Třetí lípu jsme vysadili v říjnu loňského roku ke stému výročí vzniku Československa. Dnes sázíme sokolskou lípu jako připomenutí ke stému výročí založení Sokola. Lípu pozdravím následovně: V zdravém těle, zdravý duch. Buďme věrni sobě, pravdě a spravedlnosti,“ prozradila Dosedělová.
Slavnostnímu zasazení lípy přihlíželi starosta Sokola Vladislav Doseděl, starostka ze Smržic Irena Laurenčíková, zástupce z Přemyslovic Zdeňka Grulichová, senátorka Jitka Chalánková, starostka Jarmila Stawaritschová, zástupce hasičů Michal Vařeka a další.
Následně proběhla komentovaná prohlídka sokolovny, výstava o historii místní TJ, promítání fotografií ze staré sokolovny a film z otevírání sokolovny z roku 2010. Celou slavnost ukončil společenský večer s hudbou.