Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

KOMENTÁŘ: Placení hotovostí jako ústavní právo? Určitě ano!


KOMENTÁŘ: Placení hotovostí jako ústavní právo? Určitě ano!

13.10.2022 ekonomika.iDNES.cz – Jan Kudrna, ústavní právník
rubrika: Domácí



V některých evropských zemích už skoro nezaplatíte jinak než kartou. Nenápadnému zániku placení v hotovosti chce zabránit návrh, který vyvolal velkou diskusi mezi ekonomy i právníky. Píše v komentáři pro MF DNES právník Jan Kudrna z Katedry ústavního práva Právnické fakulty UK.



Skupina senátorů v čele s nezávislou Jitkou Chalánkovou předložila návrh na zakotvení ústavního práva na hotovost a platby v hotovosti. Po zásluze tím vyvolala širokou diskusi, zda takové právo má smysl zavádět. Platba v hotovosti přirozeně ochraňuje soukromí. Je na tom něco špatného?



Převážně se dočkala negativních reakcí označujících tento návrh za zpátečnický a zbytečný. A to jak od ekonomů, tak od ústavních právníků. Někteří z kolegů na konferencích dokonce takový požadavek považují za vyvolaný „antisystémovými lidmi, kteří nechtějí platit kartou“. S těmito názory nesouhlasím a návrh skupiny senátorů považuji jednoznačně za potřebný. Důvodů pro něj je celá řada.Pod bičem digitalizace



V prvé řadě stojí za povšimnutí, že jsme dnes svědky digitalizace všeho, tedy i peněz. Co bylo původně právem na digitální službu, stává se nyní povinností, viz například povinné přidělování datových schránek. V oblasti digitalizace peněz se již dlouho vážně mluví přímo o zrušení hotovosti.



Ústavní právník Jan Kudrna



Někteří podporovatelé tohoto trendu uvádějí, že díky povinně bezhotovostní ekonomice by bylo možné lépe ekonomi ku stimulovat, například zápornými úroky, peněžními bonusy i malusy a dalšími podobnými cílenými opatřeními. Taková ekonomika by umožnila zcela a cíleně manipulovat hodnotou našich peněz, úspor i závazků.



To ale zcela popírá funkci peněz jako nástroje uchování hodnoty. Právě hotovost takové manipulace značně komplikuje, protože jsou možné jen cestou měnové reformy. A ta je příliš vidět, na rozdíl například od manipulace s úroky.



Je také dobré vědět, že karetní transakce jsou v rukou de facto duopolu. A ten si diktuje poplatkové podmínky. Je také otázkou, nakolik to je výhodné pro obchodníky. Ještě před několika lety významná část z nich uváděla, že poplatky vydavatelů karet jsou pro ně příliš vysoké. Dnes možná ne, ale s omezením hotovosti může být vše jinak. Vždycky je vhodné mít alternativu.



Dále je dobré připomenout, že existují oblasti i nedaleko od Prahy, kde nejenom že není žádný bankomat, ale ani platební terminál v obchodě, ani pošta – a internet tam je docela slabý. Zkrátka hodně lidí platit kartou nikoliv nechce, ale nemůže.



A přirozeně, platba v hotovosti ochraňuje soukromí. Je na tom něco špatného? Pokud ano, proč nezaznívá argumentace o „antisystémových lidech“ v jiných oblastech ochrany osobních údajů? Karty a nedobytné peníze



Proti senátorskému návrhu zaznívaly také argumenty čistě právní, že vlastně bohatě stačí zákon. Není tomu tak. Už nyní zákon omezuje hotovostní platby maximální částkou 270 000 korun. Tento zákon nevzešel z České republiky. Museli jsme ho přijmout jako jednu z podmínek vstupu do Evropské unie. Nikde není řečeno, že Evropská unie nepůjde cestou dalšího snížení limitu. Pokud se tak stane, náš zákon nám nepomůže.



Jak nám ale může pomoci ústavní zákon? Tak, že Evropská unie se ve svých zakládacích smlouvách zavázala mj. respektovat ústavní tradice a hodnoty svých členských států. Můžeme připomenout takzvanou zbraňovou směrnici, jejíž omezení se nevztahují na státy, které mají tyto záležitosti řešené na ústavní úrovni.



A skončit můžeme čistě praktickými důvody. Karta nemusí fungovat – a k čemu jsou vám potom peníze na účtu? Hotovosti se to nestane. Navíc omezování hotovosti usnadňuje různé obstavovací zásahy státních úřadů vůči bankovním účtům. Lidé, kteří tím prošli, vyprávějí velmi zajímavé příběhy o tom, jaké to je skončit ze dne na den bez peněz. Své vyprávějí také naši studenti, kterým v Rusku v březnu přestaly fungovat karty, ale oni se potřebovali dostat domů.



Zkrátka hotovost má a stále bude mít své opodstatnění a zaslouží si v rozumném rámci tu nejvyšší právní ochranu.


URL| https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/pravo-hotovost-ustava-placeni.A221012_164241_domaci_vapo