Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Tisková zpráva- film- Indie- Norsko

TISKOVÁ ZPRÁVA

Filmová obžaloba Norska a Barnevernu má dnes premiéru.

17. března 2023: Právě dnes vstupuje do kin rodinné drama Mrs Chatterjee Vs Norway natočené podle skutečného příběhu indické rodiny a matky bojující o své děti v Norsku. Vysílací práva má podle dostupných informací také Netflix. Vedle Indie vstoupí do kin i v samotném Norsku. Premiéry filmu si proto všímají také norská média, která spekulují o dopadech jeho uvedení na mezinárodní pověst země, například ZDE: https://www.vg.no/rampelys/film/i/LlkPeP/norsk-barnevernssak-blir-bollywood-film-katastrofale-konsekvenser

Film natáčený v Estonsku režíroval Ashima Chibber a je produkován společností Zee Studios a Emmay Entertainment. Hlavní roli ztvárnila jedna z nejobsazovanějších indických hereček současnosti Rani Mukerji. Trailer je ke shlédnutí například  ZDE: Mrs. Chatterjee Vs Norway | Official Trailer I Rani Mukerji I 17th March 2023 – YouTube[1]

Příběh indické maminky v hrubých rysech známe. V prvních letech, kdy jsme začali prostřednictvím Evy Michalákové a dalších rodin objevovat postupy norského Barnevernu, jsme se s ním seznámili a byl nám motivací. Už trailer k filmu obsahuje silné momenty. Pro nás nejsou překvapivé, protože je známe ze spisů dalších rodin. Narušování soukromí a intimity rodín ze strany pracovníků Barnevernu, následné zneužití pozorování jakékoliv normální situace v domácnosti, rychlé, nečekané a násilné odebrání dítěte, bezohlednost ke kojeným dětem, následné psychické týrání dětí i rodičů a jejich cílené rozeštvávání,“ říká k prvním dojmům z ukázek filmu právnička Dora Boková a připomíná, že indická rodina získala děti zpátky jen díky enormnímu zapojení indické diplomacie.

„Dnešek je pro nás příležitost připomenout, že neskončily ani příběhy, s nimiž je seznámena česká veřejnost. Eva Michaláková trpělivě vyčkává, až budou její synové plnoletí. Informace o dalších rodinách můžeme sdělovat jen v obecné rovině. Rodiny, s nimiž jsme v kontaktu, sice všechny vyhrály nad Norskem před Evropským soudem pro lidská práva, Norsko jim přesto nadále brání v kontaktu a návratu dětí a nadto dostávají přímé výhružky, aby své příběhy nemedializovaly,“ připomíná osudy českých, slovenských, polských a dalších rodin senátorka a členka Petičního výboru na pomoc rodinám postiženým Barnevernem Jitka Chalánková.

Podle Chalánkové je třeba norskou realitu nadále vnímat, protože neustávají snahy převzít některé prvky severských systémů ochrany dětí také v Česku. „Je správné podporovat a rozšiřovat síť pěstounů. Nesmíme ale dopustit, aby se ohrožené a opuštěné děti dostaly mimo dohled státu a péče o ně se svěřila nevládnímu sektoru. Pak může hrozit neodborné umisťování a přesuny dětí bez ohledu na jejich nejlepší zájem. Chystané změny v zákoně o sociálně právní ochraně dětí je proto třeba sledovat s největší obezřetností. Z Norska bychom se v systému péče o ohrožené děti neměli inspirovat vůbec ničím. Ani s vědomím bohatých dotací z tzv. norských fondů právě do této oblasti,“ dodává Chalánková.

Právník Pavel Hasenkopf dodává: „Jestliže prakticky zprivatizujete systém péče o děti, znamená to, že v tom systému bude hodně peněz. Bude-li v systému péče o děti hodně peněz, vyvolá to poptávku různých subjektů po dětech, protože ty se stanou zdrojem dotací – a úředníci najednou začnou dávat přednost odebírání dětí před různými podpůrnými opatřeními, protože pro ně to bude znamenat cestu nejmenšího odporu a pro různé organizace to bude finančně výhodné. Tak barnevern funguje.


[1] https://www.youtube.com/watch?v=CioDVCtgyN0