Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Tisková zpráva senátorky J. Chalánkové – HOTOVOST

Lobby za povinné přijímání platebních karet je třeba odmítnout

Praha, 18. července 2023:


Probíhající mediální kampaň proti platbám v hotovosti a návrhy na povinnost obchodníků přijímat platební karty je třeba odmítnout. Myslí si to senátorka Jitka Chalánková, která naopak stojí za návrhem chránit právo zákazníků platit v hotovosti. Probíhající mediální diskuze vnímá především jako lobby bank a karetních společností.

„Mezi hotovými penězi a bezhotovostními platbami je zásadní rozdíl. Zatímco hotovost je státem vydávaná a garantovaná měna a jako taková zaslouží zákonnou ochranu, bezhotovostní platby jsou možné výhradně prostřednictvím produktů soukromých společností. Nařizovat používání platebních karet nebo třeba akceptaci QR kódů přes chytré mobily, ať už zákazníkům nebo obchodníkům, proto nedává smysl“, říká Chalánková. Upozorňuje přitom na vyjádření Luboše Kastnera z představenstva Hospodářské komory, podle kterého má v zákoně hotovost nefér výhodu vůči už dominantnímu způsobu digitálních plateb. „Právě proto, že bezhotovostní platby dnes převažují a tlak na elektronizaci platebního styku obrovským tempem pokračuje, je třeba důsledněji chránit právo občanů používat peníze v hotovosti, nikoliv naopak. Každý občan se může svobodně rozhodnout, zda současně bude využívat platební kartu vybrané banky, chytrý telefon nebo hodinky a je na svobodném rozhodnutí obchodníka, zda bezhotovostní platby akceptuje; nařídit přijímání platebních karet lze pouze za specifických okolností, ve veřejném zájmu a nikoli na náklady obchodníků“, dodává Chalánková.


Se svým návrhem na ústavní zakotvení práva na platby v hotovosti Chalánková napoprvé neuspěla, k souhlasu s jeho dalším projednáváním chyběl v Senátu jeden hlas. V blízké době proto předloží podobný návrh znovu, rozšířený tentokrát i o právo občana zůstávat off-line.


Právo na hotovost nicméně již dnes vyplývá ze zákona, neobsahuje však sankce pro případ, že obchodník hotovost odmítá. Senát proto v únoru letošního roku doporučil vládě příslušné sankce do zákona doplnit. Toto usnesení podpořilo 48 senátorů z 57 přítomných.


S obdobným požadavkem v minulosti přišla také Rada vlády pro lidská práva a na potřebu chránit občany, kteří si nechtějí pořizovat platební karty nebo třeba chytré mobily, dlouhodobě upozorňují také spotřebitelské organizace.