Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

TISKOVÉ PROHLÁŠENÍ SENÁTORKY JITKY CHALÁNKOVÉ

HNUTÍ ANO DALO ZELENOU KŠEFTŮM S KOJENCI

Praha, 29. února 2024

Sněmovna včera schválila novelu občanského zákoníku, která staví partnerství mezi osobami stejného pohlaví na roveň manželství a srovnává tak dosavadní marginální rozdíly mezi registrovanými partnery a manželi. Obrousila bohužel i jediný rozdíl, který dával smysl – zákaz adopce dětí registrovanými partnery. Něco takového by nebylo možné bez absolutní podpory hnutí ANO – nikdo z jejich poslanců si netroufnul být proti tomu.

Tvrdí se, že pro děti z dětských domovů je lepší adopce stejnopohlavním párem než dětský domov. To je falešný argument. Jednak je třeba si uvědomit, že naprostá většina dětí v dětských domovech není právně volná k adopci. Mají své rodiče. Pěstounská péče samozřejmě možná je, pokud je v nejlepším zájmu dítěte. Ten je třeba vždy hledat a hájit.

Tvrdí se, že u tzv. přiosvojení jde o děti z bývalých manželství. Že jde o děti, které registrovaní partneři zplodili přirozeným způsobem, a které by si chtěl jejich registrovaný partner přiosvojit. To je rovněž falešný argument, protože zcela opomíjí skutečnost, že takové dítě má i druhého rodiče, který s adopcí někým třetím samozřejmě nemusí souhlasit. Snad netřeba zdůrazňovat, že každé dítě má svého otce a svou matku. 

Tak komu ten nový zákon pomůže?

Pomůže pouze stejnopohlavním párům, které si najmou ženu k umělému oplodnění zárodečnými buňkami jednoho z nich, aby dítě za úplatu odnosila, porodila a dala je k adopci, aby si je druhý z partnerů mohl následně „přiosvojit“. Český zákon dosud bránil takové formě adopce. Pokud objednavatelé dítěte využijí i jako dárkyni vajíčka jinou ženu, než která dítě odnosí, je těch různých rodičů v životě dítěte několik. Těch variant je víc.

Je to sociální  inženýrství toho nejhrubšího zrna a projev sobectví a nezájmu o práva dětí u všech, kteří se na něm podílejí. 

Dítě potřebuje ke svému zdravému vývoji otce a matku. Jakýkoli jiný model je jen náhražkou tam, kde rodič zemřel nebo došlo k jinému selhání. Ale stát nesmí tyto z principu nepřirozené- dítě vždy poškozující- situace sám vytvářet ani jim napomáhat.

Jako člověk k něčemu takovému nemohu mlčet. Jako senátorka k tomu nemohu nečinně přihlížet a navrhnu v Senátu takové změny přijatého zákona, které výrobu dětí na zakázku a obchod s nimi znemožní.